Mitä koirakirjoissa ei kerrota, osa 2 – harmien ja hajuhaittojen ABC

Peeing Dog

A niinkuin anaalirauhaset. Koirilla on peräaukon molemmin puolin rauhaset, jotka saattavat tukkeutua ja alkaa haista. Ne pitää tyhjentää käsin. Toimenpiteeseen on syytä varustautua kumihanskoilla. Erite löyhkää mädälle sillille. Tarvitseeko enempää sanoakaan?

B niinkuin BARF, jota ei kannata kokeilla kerrostalossa, ellei halua löytää rasvaisia broilerinroippeita matosta ja luita sohvasta. Haisee. Toinen vahva kandidaatti B-kirjaimelle ovat biohajoavat kakkapussit, joilla on ikävä taipumus biohajota turhan aikaisin.

C niinkuin Canikur ja muut oikeasti tehottomat ripulilääkkeet. Jotkut koirat ovat melkein aina ripulilla, mutta nekin jotka eivät ole, kehittävät varmasti ripulin viimeistään pitkillä automatkoilla tai silloin, kun olet töissä. Ripulipaskan poistaminen karvalankamatosta maksaa mattopesulassa kuudestakympistä ylöspäin.

D niinkuin debaakkeli. Enemmän tai vähemmän kiihtynyt mielipiteenvaihto, joka yleensä seuraa muita listalla mainittuja asioita. Debaakkeliin voivat osallistua perheenjäsenet, vastaantulijat, mielipidepalstojen kirjoittajat, toiset koiranomistajat ja tuntemattomat mummot.

E niinkuin esinahan tulehdus. Uroskoirien omistajille saattaa napsahtaa tällainen nakki (no pun intended), koska koirien esinahan alle kehittyy helposti tulehduksia. Esinahan tulehduksen tunnistaa siitä, että siittimen päästä valuu vihertävää, etovan hajuista eritettä. Tulehdusta hoidetaan tavalla, joka muistuttaa asiaan vihkiytymättömien ihmisten mielestä kovasti koiran runk… masturboimista. Toimenpiteestä ei ikinä ole kuvia koirakirjoissa.

F niinkuin furunkuloosi. Sitkeä tassutulehdus, joka aiheuttaa koirien tassuihin (tai pahimmassa mahdollisessa skenaariossa vaikkapa peräaukkoon) rakkuloita ja haavaumia. Ihme kyllä tämä vaiva ei aiheuta hajuhaittoja, mutta lääkkeenä käytettävät rasvat leviävät tassuista ympäri kämppää.

G niinkuin gyproc-levy, josta energisimmät koirayksilöt syövät työpäivän aikana itsensä läpi naapurin puolelle ja aiheuttavat debaakkelin.

H niinkuin helminauhapaska. Ruohoa, narua tai extreme-tapauksissa sukkahousuja syötyään koira paskantaa katkeamatonta ketjua, jossa pökäleet ovat helminauhan lailla kiinni toisissaan. Luonnollisesti ketju jää roikkumaan koiran perseestä, koira saa hepulin ja paska kulkeutuu kaikkialle. Tämä tapahtuu usein julkisella paikalla, ja ketju pitää tietenkin poistaa käsin. Fiksu omistaja pitää mukanaan ylimääräistä kakkapussia poisto-operaatiota varten. H tarkoittaa myös halitoosia eli kalmalle löyhkäävää hengitystä, jolla moni koira sulostuttaa huoneilmaa. Katso myös kohta I.

I niinkuin ilmavaivat. Geneven sopimus kieltää kaasuaseet, ja vireillä onkin useita oikeusjuttuja siitä, koskeeko kielto myös koirien pitämistä ihmisasunnoissa.

J niinkuin juoksuaika. Kaksi kertaa vuodessa narttukoiran omistajat joutuvat katselemaan koiransa takapäähän kiinnittynyttä turvonnutta donitsia. Verta on joka paikassa. Kuten niin moniin muihinkin listan kohtiin, tähänkin liittyy hajuhaittojen uhka.

K niinkuin kuola. Muita kandidaatteja ovat karvat, joita on joka paikassa, sekä kusi (katso V – virtsa).

L niinkuin latu. Joka saamarin niemi, notko ja saarelma vedetään Suomessa laduiksi heti tilaisuuden tullen, eikä sinne enää sen jälkeen ole koirakoilla asiaa. Vapaana olevilla koirilla on ikävä tapa löytää tiensä ladulle vaikka umpimetsästä ja käydä siellä paskalla, josta usein seuraa debaakkeli. Hiihtäjät ja koiranomistajat eivät yleensä tule toimeen keskenään, paitsi että molemmat ryhmät halveksivat koirahiihtäjiä.

koira ja karvalankamatto

M niinkuin mattopesulan alennukset. Kuvassa Lempi poseeraa useaan kertaan pesulassa vierailleella karvalankamatollamme. Vinkki kaikille uusille koira ja karvalankamatto -yhdistelmän omistajille: kannattaa kysyä pesulasta könttäalennusta heti, kun pentu tulee kotiin. Muita vaihtoehtoja: molo, jonka vuoksi uroskoirista on usein hankala löytää soveliaita kuvia joulukortteihin, tai madot, joiden potentiaalista enemmän kohdassa sisäloiset.

N niinkuin nylkytys. Uroskoirat nyt vain ovat ällöttävämpiä kuin nartut. Tuttavaperheen kääpipinseriltä piti takavarikoida sille vartavasten annettu panotyyny, kun koira nylkytti hullunkiilto silmissä vehkeensä vereslihalle. Tähän liittyy myös vaihtoehtoinen S-kirjain eli siemenneste väärissä paikoissa kuten sohvissa ja matoissa, mutta asiasta harvoin keskustellaan sivistyneessä seurassa.

O niinkuin oksennus. Sitä riittää, ja kuten useimmat listan asiat, se haisee. Tutustu myös oksennuksen ja matojen yhdistelmään kohdassa S – sisäloiset.

P niinkuin paska. Ehtymätön luonnonvara. Haisee. Kahden koiranomistajan keskustelu kääntyy vääjäämättä ennemmin tai myöhemmin paskaan: minkä väristä, kuinka kiinteää, koska sitä viimeksi tuli ja minkä verran. Paska herättää kuitenkin kiihtymystä paitsi yleisönosastoilla keväisin niin myös koiranomistajissa silloin, kun metsästä löytyy paskaa, joka ei olekaan omaa tuotantoa. Esimerkiksi raksamiehen paska on monien koirien mielestä kerrassaan voittamaton gourmet-herkku. Talvisin raksamiehen paskan korvaa hiihtäjän paska. Jos koira syö kumpaakaan, seuraa yleensä debaakkeli. P voi myös tarkoittaa punkkia, joiden takia ei kannata nukkua kesäisin koiran kanssa samassa sängyssä, tai paskatanssia, joka on eräänlainen koiran nopeatempoinen rituaalitanssi, joka edeltää ulostamista.

Q niinkuin quart. Tilavuusyksikkö=1,136 litraa, joka on minimimäärä oksennusta tai löysää, limaista ulostetta matolla silloin, kun sitä vähiten osaa odottaa. Matosta ohi menneen eritteen määrä on aina enintään neljännesquart. (Q-kirjainta ehdotti terhi.)

R niinkuin ruskaa pakkasella. Ns. ruskaa pakkasella -tilanne syntyy, kun koirankakkapussissa on reikä, jota omistaja ei ole huomannut ajoissa, tai omistaja on erehtynyt käyttämään biohajoavaa pussia. Bubbling under: rapa, jota pitkäkarvaiset koirat kantavat sisään kilokaupalla, sekä ruvet, joita etenkin vinttikoirilla on jatkuvasti.

S niinkuin sisäloiset. Mikään ei kohota iloisen perhejuhlan tunnelmaa enempää kuin yllättäen matolle oksennettu vyyhti eläviä, vääntelehtiviä heisimatoja.

T niinkuin turpakäräjät. Debaakkelin äärimmäinen muoto. Vaihtoehtoisia valintoja: T niinkuin tiputtelu (ei kannata edes kysyä), T niinkuin tulehdus, T niinkuin täystuho.

U niinkuin uloste. Koska ulostetta on jo käsitelty, U voi tarkoittaa myös ummetusta, jonka kotihoitoon tarvitaan joskus kumihanskat ja rohkeata mielenlaatua.

V niinkuin virtsa. Riittoisaa ja haisevaa. Tästä on ihan oma blogikirjoituskin. V tarkoittaa teemaan sopivasti myös virtsankarkailua (steriloitujen narttujen ja vanhojen koirien vaiva).

Y niinkuin yskös. Moni koiraton ei uskokaan, mitä kaikkea koirat voivat yskäistä pihalle. Mikään ei herätä koiranomistajaa nopeammin kuin olohuoneesta kuuluva vaimea kakomisen ääni. Ylenanto eli oksennus alkaa tietysti myös Y-kirjaimella.

Zzzzzz niinkuin kovaääninen kuorsaus joka herättää koko huushollin. (Z-kirjaimen keksi Berry.)

Ä niinkuin ÄÄÄÄP!!! Kätevä yleiskielto tilanteisiin, jossa EI! tuntuu liian laimealta. Yleensä käytetään yskösten, väärässä paikassa suoritetun paskatanssin tai övereiden vetämisen keskeyttämiseen.

Ö niinkuin överit. Nimitys tilanteelle, jossa koira on päässyt käsiksi 25 kilon kuivamuonasäkkiin omistajan huomaamatta. Övereistä voi seurata yksi tai useampia tällä listalla mainituista asioista.

Kuten näkyy, vaikeat kirjaimet törkeästi ohitettu. Jos keksit hyvän puuttuvalla kirjaimella alkavan ällötyksen, ehdota sitä kommentissa ja lupaan lisätä sen krediittien kera. Lisää vaihtoehtoisia aakkosia löytyy kommenteista – kiitokset kaikille kuvottavia ehdotuksia keksineille, ja lisää saa toki ehdottaa.

Mitä muuta koirakirjoissa ei kerrota?

Osa 1: Sisäsiisteysongelmat
Osa 3: Ovatko sekarotuiset terveempiä kuin rotukoirat?
Osa 4: Kuinka roturulettia pelataan

35 thoughts on “Mitä koirakirjoissa ei kerrota, osa 2 – harmien ja hajuhaittojen ABC

 1. Tästä puuttuu quart. Tilavuusyksikkö =1,136 litraa, joka on minimimäärä oksennusta tai löysää, limaista ulostetta matolla silloin, kun sitä vähiten osaa odottaa. Matosta ohi menneen eritteen määrä on aina enintään neljännesquart.

 2. V voi tarkoitaa myös vaskuliittia eli verisuonitulehdusta. Ihastuttavaa, kun koira ravistelee vertavuotavaa päätään/häntäänsä ja saa seinille upouuden värin. V niinkuin veri voi vuotaa myös mm. haavojen tai koiratappeluiden seurauksena.

 3. Zzzzzz niinkuin kovaääninen kuorsaus joka herättää koko huushollin?

  M myös niinkuin märkä, jota on kiva ravistaa esim. tulehtuneesta korvasta pitkin verhoja, tapetteja ym.

  F niinkuin fisteli l. anaalifisteli, joista en viitsi edes kertoa, mitä ne ovat.

 4. Erinomainen opas! Priapismi eli kestostondis jäi puuttumaan P:stä, hoidetaan yhtä lailla kätevästi kuin esinahan tulehduskin :S

 5. Haa, täällähän on kerrassaan erinomaisia ehdotuksia. P niinkuin priapismi saa minut aina vain varmemmaksi siitä, ettei tähän talouteen ihan heti ole tulossa uroskoiraa.

 6. Loistava!!

  P= Piehtarointi. Siinä missä koirat rakastavat hiihtäjän paskan tai mädän jäniksenraadon syömistä, ne suorastaan jumaloivat niissä piehtaroimista. Ihmisen ripuli kiehtoo aivan erityisesti. Useimmiten piehtarointi tapahtuu juuri silloin, kun olet lähtenyt koiran kanssa autolla johonkin erikoisempaan paikkaan lenkille ja ainoa mahdollinen pesupaikka on kotona.

 7. J = Juoksupaska – koira kävelee ja paskoo. Yleensä vielä löysää ja kadulle, josta yrität pyyhkiä näitä tippoja vähintään 20 metrinmatkalta hajoavalla muovipussilla…

 8. Hei ei mitään ”en viitsi edes sanoa” -toppuuttelua, tää osiohan on mitä koirakirjoissa EI ole, joten kaikki vaan aukikirjoitettuna! 😀 Mahtava lista.

 9. R = rähmä. Mulkosilmäisten rotujen silmärähmä on hyvin monipuolista: se voi olla könteiksi kuivuvaa tavaraa tai nestemäisempää, usein rusehtavaa nestettä, joka haisee (oli silmätulehdusta tai ei) ja värjää lakanat.

 10. N niinkuin nenäliina, eli sinä. Syötyään nappulansa, luunsa, toisen koiran oksennukset yms. herkut, monella koiralla on tapana tulla kertomaan kuinka hyvää se oli ja pyyhkiä samalla lähmäisen turpansa housuihisi, naamaasi, paitaasi tai paremman puutteessa siihen karvamattoon.

  I niinkuin Ilopissa. Moni pentu ja toisinaan aikuinenkin koira päästää tämän Quart:in kokoisen ”lirun” nähdessään jonkun ihanan ihmisen paikasta riippumatta. Usein siihen ilopissaan laitetaan selälleen maaten, kiemurrellaan, vaihdetaan paikkaa, uudestaan selälleen ja heilutetaan hännällä roiskeita pitkin seiniä.

 11. Ei vitsi, ihmiset, olette neroja. 😀 Pitää jossain vaiheessa kirjoittaa koko lista uusiksi, että saadaan nämä kaikki ansiokkaat ehdotukset mukaan.

 12. Vaihtoehtoisia kirjaimia K, L tai T sillä kynsien leikkaamisesta traumatisoitunut koiruuden omistaja ei kykene loogiseen ajatteluun tai päätöksentekoon. Osa kynsistä kun on mustia eikä suoni siis näy. Kamalinta on ettei koira sanonut mitään, siivosi vain verijälkiä lattiasta. :´(

 13. Eroahdistsus. Aiheuttaa naapuri vihaa ja voi häätää sinut ja koirasi kerrostalo asunnosta.

 14. Olen pro-kerrostalo-barffaaja. Koskaan, ei koskaan, ole meillä haissut yhtään miltään BARFin vuoksi, joten jos ja kun vaihdat ruokaa maltilla etkä lataa nappulasyötettyyn luffeesi kiloa siansilavaa ja /tai kananrasvaa kerralla, sujuu elo ihan mallikkaasti. Luut voi opettaa mussuttamaan niille varatulla matolla/alustalla loppuun ennenkuin saa ottaa askeltakaan ja jopa huonosti mitään oppivat vinttikoirat tekevät sen virheittä. Joten kaikki vaan barffaamaan :-D!

 15. L= Lutkuttaminen ts. se ääni, joka lähtee kun uroskoira puhdistaa sukuelimiään kielellä, yleensä keskellä vierasjoukkoa kotona ja mahdollisimman julkisella paikalla. Suihinotto kuvaa tapahtumaa myös varsin hyvin ja äänentasoa on vaikea ohittaa.
  😉

 16. X = äkseerävät kanssaihmiset eli tyypit, joilla ei koskaan ole ollut koiraa ( tai vaihtoehtoisesti lapsuudenkodissa oli ulkopihan nurkkaan kytketty nelitassu, jota ei oikein jaksettu hoitaa ). Rakastavat tunkea nenänsä keskelle hetkeä kun nyrhit koiranpaskaa pussiin ja aloittavat luennon aiheesta ”Miksi koirat ei kuulu kaupunkiin”. Usein keskusteluun liittyy koiranpaska ja omistajat, jotka eivät kerää jätöksiään. Tässä kohtaa hiiltynyt koirakko yrittää päästä tilanteesta ilman pinnan palamista, mutta äkseeräjät tuppaavat liimautumaan kannoille kuin pahaisin iilimato. Ainoa karkotuskeino, joka toimii on todeta ” Tää saattaa purra…oho…hitto, tää remmi ei muuten pidä ihan joka tilanteessa…varo!” 🙂

 17. X-Treme lajeihin saat hyvin kosketusta ulkoiluttamalla koiraasi koirapuistossa vilkkaana aikana, viemällä koirasi lenkkipolulle tai hiihtoladulle. Myös eläinlääkäri- tai trimmauskäynti on suoraan verrannollinen X-Treme lajeihin. P-niinkuin pentuhepuli, jonka koirasi saa kesken tokokokeen tai muun vastaavan jäykähkön ja totisen tilaisuuden, tästä voi seurata myös juoksupaska. K-niinkuin kerjääminen, jota ei koskaan tehdä perheen kesken, mutta grillijuhlissa tms. koira pakkautuu mummosi viereen ja alkoittaa venyvän kuolan erittämisen hänen syliinsä.

 18. K – Koirakuiskaajat: Yleensä kävelyllä vastaantulevia naapureita, usein koirattomia ihmisiä, jotka alkavat tökkiä muiden koiria ja sihistä cezarmilanmaisesti katsottuaan pari jaksoa ja uskottuaan, että koiran saa tekemään mitä vain tökkäisyllä ja sillä kuuluisalla sihinällä. Jos välitön vaikutus ei olekaan aivan se mitä he odottavat, koirakuiskaajat suuttuvat ja alkaa debaakkeli, jossa koirasi tai sinä olette syyllisiä.

 19. x-ray, kun koiralle sattuu jotain joka vaatii kuvaamista eläinlääkärissä juuri juhlapyhinä iltapäivystyksessä, kipeään hintaan…

 20. Olikohan tämä jo listalla.. S niinkuin siemenneste. Yleensä tämä rytmiliikkeinen tyhjennys tapahtuu hississä tai porraskäytävässä, totta kai se naapurin kundi on juuri oikeaan aikaan liikkeellä tätä todistamassa. Siinä on mukava vaihtaa samalla vaikka parit pitkät katseet, samalla kun pyyhit pipoosi/hanskaasi/kaulahuiviisi spermalammikkoa lattialta. Huonomalla tuurilla uroskoirasi hyppää toisen uroksesi selkään ja tyhjentää kassit siihen.Toimii loistavana keskustelun tappajana, jos naapurisi ei ole paennut paria kerrosta liian aikaisin. Myös unipöperöisen omistajan kauhu aamuisin, spermalammikko johon liukastua. Tähän yhteyteen voidaan liittää myös kirjain H- hyperseksuaalinen uros koira kts. kohta siemenneste&nylkytys 😀

 21. Ja siihen kirjaimeen S kuuluu ehdottomasti myös sauvakävelijät. Tähän yhteyteen voisi liittää vielä kirjaimen H niin kuin hel*etti, U niin kuin uloste ja V niin kuin valitus.

 22. H – niinkuin Hanapaska… se on paska jonka koira nauttii kaverinsa peräaukosta sitämukaa kuin sieltä tursuaa! Joskus koirasi nauttii myös J-niinkuin Jääpaskasta jonka jo aiemmin paikalla käynyt koirakaveri on merkiksi jättänyt.

 23. AAAAH! Ihanaa 🙂
  R – Robotti-imuri, joka kannattaa ajastaa imuroimaan asunto sillä aikaa, kun olet töissä. Koiralauman ripulipäivänä mattopesula ja siivoustarviketeollisuus kiittää.

  • Nyt olen yhtäkkiä tosi iloinen, etten hommannutkaan robotti-imuria sellaisesta haaveiltuani. Kiitoksia tästä mielikuvasta! 😀

 24. K niin kuin Kasvattaja!!! Soittaa kysyäkseen kuulumisia juuri kun olet valmis syöttämään koirasi rotille… V niin kuin valkoinen vale joita päästelet suustasi kun kerrot että oikein kivasti menee ja se on niin kiltti ja ihana…

 25. P niin kuin Pro-kerrostalo-barffaaja. BARFin ilosanomaa jakava BARFammattilainen 😀

 26. Huh mitä stooreja! Saan olla hyvin, hyvin onnellinen, että aakkosista hyvin harva on osunut kohdalleni, ja nekään (kuten juoksu) eivät ole aiheuttaneet kuvatun kaltaisia kauheuksia. Yhteiselo 12-vuotiaan nartun ja 4-vuotiaan uroksen kanssa on sujunut varsin mallikkaasti. Pitää koputtaa puuta: näihin kahteentoista vuoteen ei ole mahtunut yhtään, siis yhtään, ripulia kummallakaan. Eikä myöskään oksennusta. Mattoja ei ole tarvinnut koirien takia pestä… Tsemppiä kaikille aakkosten kanssa kärvisteleville!

 27. X= asento jossa huomaat koirasi makaavan selällään ja ketkuttaen vartaloaan ja oikoen koipiaan kohti taivasta hymy naamallaan naapurin koiran p:ssa (tunnollinen naapuri oli päättänyt säästää luontoa ja oli ottanut yhden kappaleen uusista biojätepusseista taskuunsa) tai hevosen p:saa (et ole ikinä havainnut yhtään hevosta asuinalueellasi ja silti tämä on jo kymmenes kerta hevosen p:tä kun koirasi löytää) ja ennen kuin ehdit suuta avata p:aa on jo koiran pörrökauluksessa, korvanlehdessä, pannassa, molemmissa kyljissä. X = myös ilmeesi sen jälkeen kun olet vaahdottanut koiran Silky Showlla ja yrität houkutella koiraa suihkun alle (unohdit riisua tuulitakin ja sen alla olevan villapaidan ja housusi ja sukkasi ovat jo läpimärät kun unohdit laittaa kumikengät jalkaan) ja erityisesti X = ilmeesi myös kun suihkuun nostamisen jälleen koetat rohkaista koiraa ravistamaan ennen pääsyä kodinhoitotilaan, jossa valkopyykkisi on kuivumassa ja koira luimistaa niskaansa eikä liikauta eväänsäkään kunnes muistat että unohdit ottaa pyyhkeen mukaan..

 28. I niin kuin ilmanylkytyksen maailmanmestaruuskisat keskellä näyttelykehää tuomarin ollessa vanhempi brittiläinen herrasmies, samaan aikaan kehän laidalta kuulet täti ihmisen kauhistuneena huutavan ”voi hyvänen aika kuinka iso vehje voikaan noin pienellä koiralla olla!” Päivän päätteeksi illalla koira tulee sisälle ja huomaat että vehje on vielä jäänyt ulos esille ja joudut ottamaan kylmäkallen ja kietomaan sen pyyhkeeseen ja sen avulla jäähdytät koiran normaalitilaan…Yliseksuaalinen kaikkia paneva pienirotuinen uroskoira on pahinta mitä koira maailmassa voi olla, nim. enään vain keskikokoisia narttuja taloudessa

 29. H= Hiivatulehdus. Varsinkin korvissa esiintyvä hiivatulehdus haisee tosi pahalle. Ei kannata halailla koiraa silloin. Haju tarttuu mukavasti vaatteisiin ja jää nenään haisemaan.

 30. X: Mysteerisotku josta ei tiedä onko se rankasti pureskeltu puruluu, oksennus vai jotain ihan muuta.

 31. Kun mun koirallani on hiljattain ollut yhtä aikaa v niinkuin virtsakivet, a niinkuin anaalirauhaset täynnä, e niin kuin esinahan tulehdus ja p niin kuin prostatan liikakasvua niin en ole ymmärrettävästi nauranut pitkään aikaan. Nyt kyllä nauratti, varsinkin tuo kohta e. Kerrankin on nimittäin hoitotoimenpide, josta koira tykkää!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s