Hempeitä valheita

Kanahaukka

Kuva: Lord Lilford on Birds, 1903. Hutchinson & Co

”What is the first law of the foot?”
The Wart thought, and thought right.
”Never to let go,” he said.
(T.H. White: The Once and Future King)

Helsingin kaupunki harkitsee pitkästä aikaa järkeviä keinoja Kauppatorin lokkiongelman ratkaisemiseksi. Muualla maailmassa erilaisia koulutettuja metsästyshaukkoja käytetään yleisesti kaupungeissa tuho- ja haittaeläinten torjuntaan. Olen jo muutaman vuoden ajan toivonut, että käytäntö rantautuisi Suomeenkin, ja tervehdinkin Hesarin uutista aiheesta ilolla… tai siis olisin tervehtinyt, ellei toimittaja olisi katsonut parhaaksi päästää näppäimistöltään seuraavaa aivopierua:

Jos metsästyshaukka nappaa lokin kynsiinsä, sen lennättäjä ehtii yleensä kutsua haukan takaisin ja vapauttaa lokin vahingoittumattomana.

Parin lokin tappamiseen turvauduttaisiin vain, jos se olisi ainoa vaihtoehto lokkien pelottamiseksi.

Olen pahoillani, kaikki herkkätunteiset eläinten ystävät, mutta yllä oleva väite ei ole totta. Petolintujen koipia ei kutsuta raatelujaloiksi niiden pehmeän ja harmittoman otteen vuoksi. Jos haukka nappaa lokin kynsiinsä, lokki kuolee. Joko se menehtyy iskussa välittömästi tai vahingoittuu niin pahasti, että haukan lennättäjän on se lopetettava. Metsästyshaukkaa ei myöskään voi kutsua saaliilta takaisin kuin koiraa, eikä sitä liioin saa keskeyttämään jahtia, jos haukka lähtee väärän saaliin perään.

Yhden nuoruuteni lempikirjoista kirjoittanut T.H. White kirjoitti paljon metsästyshaukoista ja metsästi niillä itsekin. T.H. White tiesi kokemuksesta, mikä on raatelujalan ensimmäinen laki: koskaan ei saa päästää irti! Eivätkä haukat irti päästäkään, jos nappaavat jotakin kynsiinsä. Haukkametsästäjien on huijattava saaliilla istuva haukka vaihtamaan uhrinsa lihapalaseen. Joskus haukalle riittää hipaisukin:

Saksalaisen videon alussa näkyy harmaahaikara, vasemmalta ilmestyvä puolet pienempi lintu on sitä metsästävä tunturihaukka. Muutaman hudin jälkeen haukka saa vihdoin osuman videon kohdassa 1:22, ja jokainen voi itse päätellä, millaiset mahdollisuudet lokilla on päästä vastaavasta kohtaamisesta ”vahingoittumattomana” vapauteen.

En tiedä, kuka on uutisen hempeän valheen takana: journalisti, Helsingin kaupunki vaiko kenties liiketoimintansa julkisuuskuvasta huolestunut haukkojen kouluttaja. Mielenkiintoisempaa on pohtia, miksi joku tuntee tarvetta valehdella tehdäkseen haukkametsästyksestä jotenkin hyväksyttävämpää. Eläimiä kuolee luonnossa, eläimiä kuolee teurastamoissa ja totta vieköön eläin saattaa kuolla, kun sitä metsästetään. Ja tiedättekö mitä: se on ihan ok.

Rakastan lokkeja ja jos uskoisin sielunvaellukseen, seuraavassa elämässäni tahtoisin syntyä merilokiksi. Kevät ole oikea kevät ennen kuin lokit täyttävät kaupungin kirkunallaan. Mikään tällainen fanitus ei kuitenkaan muuta sitä tosiasiaa, että Kauppatorin lokkikantaa pitäisi harventaa kovalla kädellä ja henkiin jääneille yksilöille opettaa hieman kunnioitusta. Lyhyesti sanottuna: lokkeja pitäisi tappaa ja henkiin jääneitä pelotella säännöllisin väliajoin. Shock and awe, ihmiset, shock and awe!

Koska kaupunkilaiset suhtautuvat varsin tunteellisesti kaikenlaisiin söpöjen eläinten lahtauspuuhiin, lokkien tappamista on yleensä vältetty ja kokeiltu pelottelua linnunpelättien ja nauhalta soitettavien haukan äänien avulla. Typerää, typerää! Lokki on älykäs lintu ja oppii muutamassa iltapäivässä, että linnunpelätti toimii kätevänä sontimisalustana ja että nauhalta kuuluva möykkä on pelkkää mukavaa taustamusiikkia jäätelöiden varastamiselle lasten käsistä.

Jonkinasteisesta viherhippiydestä huolimatta en osaa pitää pahana sitä, että metsästyshaukka tappaa silloin tällöin lokin tai kaksi ja ajaa läsnäolollaan loput muualle Kauppatorilta. Minun puolestani haukkoja voisi käyttää myös citykanien harventamiseen. En kaipaa lohdullista fantasiaa ”vapauteen päästämisestä” ja lokkien elämän suojelemisesta. Herkkätunteiset toimittajat ja eläinten ystävät keskittykööt ajamaan hirvittävissä oloissa kituvien tuotantoeläinten asiaa. Toisin kuin häkeissään viruvat kanat ja luonnottoman massansa alle nääntyvät broilerit, Kauppatorin lokki on elänyt luonnollisen elämän. Jos ja kun metsästyshaukat lennättäjineen jalkautuvat Kauppatorille, suon mielelläni niille myös luonnollisen kuoleman.

1 thought on “Hempeitä valheita

  1. Päivitysilmoitus: Saako Suomessa metsästää vinttikoiralla? | Oudon rannan hiekka

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s