Luoksetulon opettaminen vinttikoirille ja muille hankalille tapauksille

Tänne!

Nuorempana jaksoin opettaa koirille kaikenlaista. Repertuaarista löytyi jos jonkinlaista temppua ja tottelevaisuuskokeessakin käytiin. Useimpien koiranomistajien tapaan jaoin käsityksen, jonka mukaan koiran tulisi hallita ainakin istuminen, maahanmeno, paikka ja tassun antaminen.

Sittemmin olen tullut siihen johtopäätökseen, että tottelevaisuuskokeen käskyillä ei oikeasti tee arkielämässä mitään. Pertti peruskoiran tarvitsee oikeastaan osata vain muutama arkikäsky: autoon, väistä, anna olla, hiljaa (kolme viimeistä tuppaavat yhdistymään käskyksi ”Mees ny helvettiin siitä”). Useimmat näistä koirat oppivat itsekseen, ja jos eivät opi, niin vahinko ei ole suuren suuri. Yksi käsky kaikkien koirien kuitenkin tulisi hallita: koiran tulisi tulla aina kutsuttaessa omistajansa luokse ja suostua vapaaehtoisesti kytkettäväksi. Vaikka koira olisi tyhmä kuin saapas ja itsenäinen kuin vastaleivottu Etelä-Sudanin valtio, niiden pitäisi oppia edes tämä yksi ainoa temppu.

Luoksetulo saattaa olla vinttikoirille haasteellinen opetettava. Vikkelät kintut + itsenäinen luonne = ongelmia. Nuorikin vinttikoira voi halutessaan taittaa satojen metrien matkan muutamassa sekunnissa, ja kaikki vinttikoiranomistajat ovat kuulleet kauhutarinoita piskeistä, jotka katoavat horisonttiin ja löytyvät kolme päivää myöhemmin löytöeläintarhalta… tai raatona moottoritien varrelta. Vaikka useimmiten kauhukuvat eivät toteudukaan, elämä on huomattavasti mukavampaa sellaisen koiran kanssa, joka huomioi jatkuvasti omistajaansa ja tulee luokse kutsuttaessa. Jos koira tottelee tänne-käskyä, omistaja voi lenkillä keskittyä marjastamiseen tai kaverin kanssa seurusteluun sen sijaan, että täytyisi olla jatkuvasti valppaana ja bongata vastaantulijat ennen koiraa. Joskus luoksetulo on myös halvin mahdollinen henkivakuutus, kun koira pitäisi saada äkkiä vaihtamaan suuntaa.

Temppu ja kuinka se tehdään

En ymmärrä koirankoulutuksen teoriasta mitään enkä ole ns. guru, mutta jostain syystä kaikki koirani ovat pentu- ja nuoruusvaiheen sekoiluja lukuun ottamatta hallinneet luoksetulon. (Muuta ne eivät juuri hallitsekaan.) Vinttikoiria ei toistaiseksi ole montaa siunaantunut, mutta nekin osaavat tulla luokse, eivätkä päästä minua lenkillä silmistään. Harvinaisissa riistanajotapauksissa koirat tulevat itsenäisesti takaisin heti, kun kadottavat saaliinsa. Ihmisten puheista olen ollut käsittävinäni, että asiaintila ei ole järin tavallinen, ja joskus minulta on kysytty koulutusvinkkejä. Jos nyt unohdetaan täydellinen kädettömyyteni esineruutujen, agility-esteiden ja muun oikeasti vaativan koulutussälän suhteen, niin muutamalla perusohjeella ja pitkäjänteisellä työllä melkein koiran kuin koiran saa sisäistämään luoksetulon, vaikka ohjaaja olisi millainen pölkkypää.

Aloita ajoissa

Harjoittelu alkaa heti, kun pentu saapuu uuteen kotiinsa. Koiranpennut ovat siitä mukavia, että ne tuppaavat seuraamaan ihmisiä ja hätääntyvät, jos lauma katoaa niiden näköpiiristä. Ominaisuutta kannattaa käyttää häikäilemättömästi hyväkseen niin kauan kuin sitä iloa kestää, ja kulkea irti juoksevan pennun kanssa mahdollisimman monenlaisissa paikoissa. Jo tässä vaiheessa voi totuttaa pennun seuraamaan metsässä omistajaansa eikä toisinpäin: jos pentu juoksee oikealle, sinä käännyt vasemmalle. Jos koira kirmaa pitkälle eteenpäin, sinä käännyt kannoillasi ja lähdet juoksemaan toiseen suuntaan. Aina välillä voi kokeilla kasvatusoppaiden vanhaa kikkaa eli piiloutumista, jos koira etääntyy näkökentän ulkopuolelle. Missään nimessä ei kannata tehdä koiran juoksenteluista numeroa, eikä kutsua koiraa aina kun se etääntyy tai vaihdat itse suuntaa.

Ihanneolosuhteissa pientä pentua ei juuri tarvitsisi pitää hihnassa, mutta käytännössä remmi on pakollinen kapistus esikaupunkialueilla (paitsi öisin, kts. alla). Pennun kanssa on turha tehdä remmilenkkejä sen enempää kuin sosiaalistaminen ja siirtyminen turvallisempaan ympäristöön edellyttävät. Hihna irti pannasta heti, kun vain mahdollista.

Mitä tulee turvallisen harjoittelualueen valintaan, pennun toimintasäde on yleensä reilusti pienempi kuin aikuisen koiran. ’Turvallisen alueen’ koko kasvaa koiran mukana. Pennulle voi riittää esikaupunkialueen puisto. Aikuinen vinttikoira tarvitsee isomman alueen. Harjoittelitpa missä hyvänsä, pennun pitäisi seurata sinua, ei toisinpäin. Jos pentu pysähtyy puuhailemaan omiaan, älä odota sitä, vaan jatka ripeästi matkaa eteenpäin. Tee yllättäviä käännöksiä, tiputtele silloin tällöin nameja, tee itsestäsi kiinnostava ja yllätyksellinen laumanjohtaja. Älä vahingoissakaan kutsu pentua, ellet ole satavarma siitä, että se tulee iloisesti luoksesi.

Maksa kunnon palkkaa

Moniko ihminen tekisi palkatta töitä tai viitsisi nostaa perseensä penkistä euron tuntipalkalla? Jostain syystä oletamme kuitenkin koirien työskentelevän silkasta rakkaudesta meitä kohtaan, ilman sen kummempia motivaattoreita. Jotkut palveluskoirat ovat vapaaehtoistyöstä innoissaan, mutta useimpien seura- ja vinttikoirien mielestä luoksetulo on ns. paskaduunia. Ne suostuvat moiseen samasta syystä kuin ihmiset menevät töihin siivousfirmoihin, saadakseen voita leivän päälle.

”Miksi koirani ei tottele minua?” miettii turhautunut koirankouluttaja. Hedelmällisempää olisi kuitenkin kysyä, miksi koira sitten tottelisi? Mitä konkreettista hyötyä koiralle koituu tottelemisesta? (Selkäsaunan välttäminen ei ole varsinainen hyöty.) Kun vastakkain joutuvat pellon keskellä huuteleva omistaja talutushihnoineen ja kaukana siintävä horisontti, kaverien kanssa kirmailu ja jäniksenpapanat, omistaja häviää joka kerta – ellei ole asianmukaisesti varustautunut.

Ennen harjoittelua koiralla tulisi olla nälkä. Vastaavasti omistajalla pitäisi olla taskussaan jotain koiran mielenkiinnon arvoista, eli vinttikoirien tapauksessa yleensä nameja. Mikä tahansa nami ei kuitenkaan kelpaa. Tylsääkin tylsempi kuivamuonanappula ei motivoi kuin ahneimpia ja epätoivoisimpia nälkäkurkia. Koirille markkinoitavat jauhoisen kuivat tassukeksit sun muut ovat koiranruokamarkkinoiden vastine Marie-keksille: murheellinen, paremman puutteessa järsittävä kulinaristinen rangaistus. Hittoon moiset muka-palkkiot! Söisitkö muka itse niitä?

Palkkanamin pitäisi olla harvinaista herkkua, sellaista jota koira ei muuten saa. Parasta olisi, jos makupala lemuaisi voimakkaasti. Koirien mielestä ihanteellisin treeninami olisi varmaan raksamiehen tai spurgun paskasta puristettu pelletti, mutta sen puutteessa voi käyttää grillikanaa, kypsytettyjä juustoja, jahtimakkaraa, broilerpyöryköitä… mitä haisevampaa tavaraa, sen parempi. Heti lenkin alussa koiralle kannattaa jakaa muutama nami ikään kuin muistutukseksi, ja vapaana kirmailun lomassa koiraa voi kerran tai pari kutsua rennosti luokse hakemaan palkkaa. Ovelimmat treenarit ajoittavat kutsut niihin hetkiin, kun koira on muutenkin tulossa tai sillä näyttää olevan tylsää. Typerimmät taas vastaavasti koettavat huutaa koiraa kesken juoksuhepuleiden.

Luo otolliset olosuhteet

Ihminen on ainakin teoriassa koiraa älykkäämpi, joten miksi tehdä asioita hartiavoimin ja mahdollisimman vaikeasti, jos oveluutta käyttämällä voi selvitä helpommalla?

Jos tarkoitus on palkita ruoalla, koiralla on oltava nälkä. Sitkeimmillä karkailijoilla pitäisi olla sudennälkä. Jätä ruokailu tai pari väliin ennen harjoittelua. Anna kupista pienempiä ja tylsempiä annoksia. Syötä parhaat palat ruoasta palkkana. Älä ikinä päästä kylläistä koiraa irti alueella, joka ei ole ehdottoman turvallinen, äläkä yritä kouluttaa hyvin syönyttä eläintä.

Vinttikoiria on yleensä turha koettaa palkita lelulla, mutta jos se toimii, kannattaa pitää lelu poissa koiran ulottuvilta silloin, kun ei harjoitella luoksetuloa. Itse olen saanut hyviä tuloksia esimerkiksi tennissukkaan tungetulla rusakonkoivella, jos kantti kestää sellaisen kanniskelemisen mukana.

Älä päästä koiraa irti, kun sinulla on kiire ja tiedät, että koira pitää saada äkkiä pois metsästä, maksoi mitä maksoi. Viikkojen luoksetulokoulutuksen voi pilata muutamassa minuutissa, jos joutuu kiireen takia jahtaamaan koiraa, toistamaan käskyjä, ottamaan koiran hihnaan onnistuneen luoksetulon jälkeen tai toimimaan muuten epäjohdonmukaisesti.

Koiralaumaa on huomattavasti vaikeampi hallita kuin yhtä tai kahta koiraa. Tee joskus lenkkejä vain yhden koiran kanssa, tai heittäydy kieroksi ja palkitse herkkupaloin vain se koira, joka ehtii luoksesi ensimmäisenä. Yleensä luoksetuloihin ilmestyy kummasti vauhtia, kun löntystelijöille selviää, että nopeimmat syövät ja hitaat eivät.

Location, location, location

Luoksetuloa on turha alkaa harjoitella paikassa, jossa joutuu sydän syrjällään pelkäämään koiran turvallisuuden puolesta. Harjoittele aluksi erämaassa tai aidatulla alueella. Jos ympäristö on täynnä häiriötekijöitä tai turvallisuusriskejä, älä päästä koiraa irti. Koirapuistoissa on turha edes yrittää treenata. Lisäksi niissä on lähes poikkeuksetta liian vähän tilaa.

Sisällä harjoittelu sopii korkeintaan pikkupennuille, jotka eivät vielä tunne nimeään. Harjoittelusta liian helpossa ja virikkeettömässä paikassa ei tositilanteessa ole mitään hyötyä. Harjoittele mahdollisuuksien mukaan paikoissa, joissa koira voi olla aina irti.

Kun koira tottelee luotettavasti häiriöttömässä ympäristössä, on aika korottaa panoksia. Siirrytään puistoon, yleisesti käytettyyn koiranulkoilutusmetsikköön, mieluusti myös ihan kaduille. Itse olen käyttänyt hyväkseni öisiä markettien parkkipaikkoja, aidattuja koulujen pihoja, tyhjiä rakennustyömaita ja aamuöisiä kerrostalolähiöitä. Treenihetkien ei tarvitse tällaisessa ympäristössä olla pitkiä, vaan tarkoituksena on opettaa koiralle, että irti pääseminen vaikkapa kerrostalon parkkipaikalla on maailman luonnollisin ja tylsin asia, josta ei kannata turhia intoilla. Hyviä ajankohtia ovat arkiyöt, juhannuspäivän aamu, myrskyiset syysillat – kaikki sellaiset ajat, jolloin muu liikenne on mahdollisimman vähäistä. Joskus kannattaa mahdollisuuksien mukaan seurauttaa koiraa vapaana vaikka kotiovelle asti, jos tilanne sallii. Mutta varo rusakoita!

Vaihtele rutiineja

Palkanmaksu on positiivista vahvistamista, ja sen negatiivinen vastakohta on kytkeminen. Useimmat koirat eivät ole remmin päähän joutumisesta järin innoissaan, ja joskus vinttikoirat kehittävät harvinaisen ärsyttävän tavan seisoskella omistajansa lähellä antamatta koskaan kiinni. Kouluttajat, jotka käyttävät usein samoja lenkkipolkuja ja kutsuvat lenkin lopuksi nuoren koiran luokseen kytkettäväksi aina samassa kohdassa, saavat pian huomata, ettei koira välttämättä enää siinä kohdassa annakaan kiinni. Olisi eduksi, jos nuori, luoksetuloa vasta harjoitteleva koira ei osaisi ennakoida, koska lenkki päättyy. Koiraa kannattaa kutsua lenkin aikana, tarttua sen kaulapantaan ennen namin luovutusta ja päästää taas irti. Välillä koiran voi ottaa hetkeksi hihnaan ennen kuin se taas vapautetaan.

Vastaavasti palkkarutiineja voi sekoittaa ja jättää joskus namin antamatta. Silloin tällöin namina voi olla tavallista nappulaa, kunhan seuraava nami on taas huippuherkkua. Pidemmän päälle koulutus on tehokkaampaa, jos koira ei saa palkkiota jokaisesta onnistuneesta suorituksesta, mutta suosittelisin, että vähintään 2/3 luoksetuloista tulisi palkita ruoalla. Jos koiralle on opetettu makupalaa tarkoittava sana (”nami” tai ”nakki” tms.) on turha hokea sitä, ellei sinulla todellakin ole aikomusta lyödä palkkaa tiskiin. Pettyneillä tai huijatuilla koirilla on pitkä muisti, ja seuraavan kerran ne eivät välttämättä mene samaan halpaan.

Älä hinkkaa

Joskus koira ei tulekaan. Ideaalitilanteessa sitä ei olisi edes yritetty kutsua tilanteessa, jossa totteleminen on epävarmaa, mutta elämme epätäydellisessä maailmassa ja jokainen kämmää joskus. Jos koira ei tottele käskyä, typerintä mitä omistaja voi tehdä on lähteä sen perään. Toiseksi typerintä on toistaa käskyä yhä kiihtyneemmin tyyliin ”Musti, tänne! Ei, Musti EI, tänne! Tännetännetänne! JUMALAUTA, Musti, TÄNNE!!!”. Idiotismin multihuipentuma on tietenkin rangaista tottelematomta koiraa, kun se vihdoin päättää tulla, mutta haluan uskoa, ettei kukaan enää nykyisin lankea moiseen.

Käskyt kuluvat käytössä, eikä niitä siis pitäisi hokea turhaan. Tositilanteessa käskyn voi toistaa korkeintaan kerran, ja jos koira ei tottele, voi potkaista itseään hölmöydestä – mitäs yritit kutsua sitä tilanteessa, jossa totteleminen on epävarmaa – ja lähteä täyttä vauhtia laukkaamaan toiseen suuntaan. Suurin osa koirista seuraa laumaansa, joten ainakin koira liikkuu nyt sinun perääsi eikä kohti vastaantulevaa koirakkoa tai autotietä.

Vastaavasti on turha toistaa onnistunutta suoritusta yhä uudelleen ja uudelleen. Jos koira tulee luokse kutsuttaessa, niin hienoa! Anna palkka ja päästä se taas vapaaksi, ja anna olla. Vinttikoiraa ei pitäisi kutsua yli kolmea kertaa per ulkoilu ellei siihen ole aivan pakottavaa syytä, koska useimpien puikkonokkien toistonsietokyky on olematon. Lisäksi namit poistavat pidemmän päälle näläntunteen, eikä koiralla enää ole mitään syytä tulla yhä uudelleen ja uudelleen kutsuvan omistajansa luokse, ellei niitä huvita.

Älä odota liikoja

Mikään tässä kerrottu ei pidä paikkaansa, jos vinttikoira lähtee riistan perään. Koira menee 99% todennäköisyydellä menojaan huutelit sen perään tai et, joten älä turhaan haaskaa luoksetulokäskyä. Jos olet toiminut järkevästi, koira on alueella, jolla vahingoittumisen riski on pieni, ja vinttikoirat hukkaavat suomalaisessa maastossa saaliin yleensä kohtuullisen nopeasti. Omistajan kannattaa jäädä haahuilemaan alueelle, jolta koira lähti, istua alas ja koettaa ottaa rennosti. Todennäköisesti koira palaa puolen tunnin sisällä takaisin väsyneenä mutta onnellisena. Kun näin tapahtuu, sitä tietenkin kehutaan ylenpalttisesti eikä missään nimessä laiteta saman tien hihnaan, jos ei ole aivan pakko.

Jos koira tulee kutsuttaessa lähettyville mutta ei anna kiinni, asiasta ei kannata tehdä numeroa. Jatka matkaa. Anna koiran seurata. Istuskele, ihaile maisemia, sienestä. Silitä koiraa jos pystyt, mutta älä yritä napata sitä kiinni. Jossain vaiheessa sitkeimmätkin sissit yleensä tulevat kytkettäväksi vapaaehtoisesti, viimeristään siinä vaiheessa kun makupalat alkavat muistua vapaudesta huumaantuneen mutta nälkäisen koiran mieleen.

Ole reilu: jos nuori vinttikoira pääsee vahingossa tai tarkoituksella irti hihnasta, se todennäköisesti hepuloi ja juoksee ympäriinsä silkasta pinkomisen riemusta. On epäreilua (ja turhaa!) kutsua koiraa ennen kuin se on saanut pahimmat energiansa purettua. Samoin on epäreilua vaatia luoksetuloa ylivoimaisen houkutuksen edessä: uros ei takuulla tule, jos lähistöllä on kiimainen narttu. Ajokoira ei tule, jos se on päässyt saaliin jäljille. Nuori koira ei tule, jos se on juuri päässyt leikkimään kaverinsa kanssa. Turha hinkata. Valitse seuraava koulutustilanne paremmin.

DON’T PANIC

Vinttikoiran omistajan kannattaa kehittää hyvät hermot. Joka ainoa vinttikoira katoaa joskus omille teilleen, tai siltä omistajasta ainakin tuntuu. Näköpiiristä kadonnut lemmikki ei kuitenkaan välttämättä ole oikeasti kadoksissa. Vintti- ja ajokoirilla on muihin rotuihin verrattuna huomattavan suuri toimintasäde, ja usein ne tietävät täsmälleen, missä omistaja on, vaikka ihminen ei koiraa näkisikään. Jos koira on opetettu pitämään silmällä omistajansa liikkeitä ja käymään aina välillä ilmoittautumassa, ei haittaa vaikka avoimessa maastossa koira juoksisi kymmenien metrien etäisyydellä omistajastaan ja törmäisi toisiin koiriin tai ulkoilijoihin häntä aiemmin. Omistajalla tulisi olla raudanluja luottamus koiraansa: yksi kutsu ja päättäväinen suunnanvaihto sen kummemmin empimättä, ja koira seuraa. Kuka kaipaa palveluskoiramaista vieressä seuraamista ja katsekontaktia, jos vähemmälläkin selviää?

Advertisement

11 thoughts on “Luoksetulon opettaminen vinttikoirille ja muille hankalille tapauksille

 1. Olipas äärimmäisen mielenkiintoinen juttu….tästä sais vaikka kuinka pitkän keskusteluketjun! Allekirjoitan kyllä ton lukemani täysin… tosin en tiedä onko vinttikoirissa rodun perusteella kuinka paljon vaihteluita, mutta oma borzoi on opetettu juuri näin. Periaattessa vahingossa, koska en koskaan kantanut sen lähellä pysymisestä huolta pikkupentuna, juurikin siksi kun se oli pentu. Vuoden ja kolmen vuoden välillä se teki sitten ne isoimmat reissunsa, jolloin jonkun kerran jo huolestuin. Pari kertaa sen toi vieraat ihmiset kotiin. Nyt viisivuotiaana päästän sen yöllä töitten jälkeen juoksemaan, jolloin se periaatteessa seuraa mua viidenkymmenen metrin säteellä, mutta ei aina näköpiirissä. Sillä on omat yölenkkinsä ja postilaatikkonsa mitkä pitää käydä kuseksimassa ja monesti tulen ennen sitä kotio. Sitten odottelen maksimissaan vartin, jolloin koira ilmestyy joko terassin aidan taa tai raapii ulko-ovea. Tätä en tietenkään voi tehdä kuin yöllä. Päivällä tässä lähiössä on liikaa liikennettä, ihmisiä ja muita koiria. Päiväsaikaan ollaan irrallaan joko tarpeeks kaukana autoista, ihmisistä tai tuntemattomista koirista tai sitten aidatulla aluella. Vinttari on vinttari, ihan samalla lailla sitä ei voi pitää irti kuin muita rotuja. Jo sen riistavietinkin takia. Mutta pentuna se oli useammin irti kuin hihnassa, siitä kaikki lähti ja lähtee…

 2. Tuli oikeen huono omatunto, kun en ole viitsinyt noin sitkeästi opettaa 7-vuotiasta galgoamme. 13-vuotias galgonen pysyy kyllä hyvin vieressä, mutta käy satunnaisesti omilla retkillään. Nuorempi kulkee koko ajan remmissä, sillä heti, kun hihna napsahtaa ei koirasta näy enää jälkeäkään, ja lopulta, kun se päättää tulla takaisin, on aina jossain kohtaa palkeenkieli. Seikkailusta seuraa lähes aina eläinlääkärireissu. En sitten tiedä miten pitäisi lähteä liikkeelle. Ehkä sitten seuraavan koiran kanssa sitkeämpää koulutusta.

 3. Mitäs tehdä kun kyseessä on aikuinen koira eikä pentu, jolla ei minkäänlaista kiinnostusta omistajaanasa eikä mieltymis halua. Mikään ei kiinnosta eikä hyvita. Pentuna 6 viikkoisesta saakka ei välittänyt ihmisistä. pentu vaiheessa vapaana ollessaan ei ole kertaakaan seurannut omistajaa, ei ole koskaan hätääntynyt vaikka leikkisi piilosta. Omistaja ei siis ole ollut edes pentuvaiheessa kiinnostava/tärkeä asia.

 4. Oikein lämmitti vanhan sydäntä ❤ !!!!
  Juuri Näin Se Menee …..Sitä saa mitä vahvistaa…. HIENOO ❤

 5. Hyväksi havaittu konsti vähemmän fiksujen ja turhan itsenäisten luoksetulosta leikin tekevien vinttien kanssa on mulle osoittautunut olemaan seis -käsky, jota voi kivasti vahvistaa hihnassa lenkillä ja vaikka missä. Sitten kun metikössä alkaa näyttää siltä että sä ja sun luoksetulosi voitte mennä kuuseen… siis koiran mielestä, jämäkkä SEIS yleensä menee läpi ja vähemmän fiksu vinttis jää hölmistyneen ylpeänä itsestään seisomaan paikoilleen josta se noukitaan hihnaan.
  Tämä siis jos koiralta tuntuu tursuavan luoksetulotekniikka korvista ja nokasta ulos.

 6. IHANA! Kaikki niin asiaa ja osaa opeteltukin, vastaa ensimmäisen tuoreen 4kk salukikoiran omistaja. Saluki on niin mieletön, mutta niin äärettömän taitava viemään hermot…

 7. Varsin hyvää asia jota toivoisin niin monen muunkin rotuisen koiran omistjan lukevan. Omat koirat on opetettu juuri näin. Whippetti tulee kerta kutsusta luokseni ja pystyn pitämään sitä irti jatkuvasti. Aikuinen kodinvaihtaja afgaani on 3 kuukaudessa muuttunut valtavasti, eikä kyllä jää metsään enään yksin. Osaa myös yöllä ulkoilla ja palata takaisin. Päiväsaikaan ei vielä onnistu. Iltasella yhdessä käymme omalla pihalla irti tarpeilla ja sisälle tulemme ilman kommervenkkejä. Koiran koulutuksen kulmakivet ovat maalaisjärki, kylmät hermot ja hyvät namit, niillä pärjää jo pitkälle…

 8. Meillä jostain syystä toimii parhaiten se, että koira nimenomaan tietää milloin joutuu hihnaan. Kun se osaa ennakoida sen, se osaa ennakoida myös saavansa pian namia.. Ehkä tämä toimii ahneilla koirilla? 😀 Vastaavasti jos haluan laittaa sen hihnaan odottamattomassa paikassa, koira ihmettelee että nytkö, miksi ihmeessä, kun eihän me koskaan ennen olla tässä laitettu hihnaan ja mulla oli just yks juttu kesken..

  Hyvä vinkki muuten tuo, että pennun kanssa kannattaa harjoitella öisin/hiljaisina aikoina myös sellaisissa ympäristöissä, joissa ei päivisin voi vapaana pitää, joten jos vaikka hihna kirpoaa käsistä niin ei saman tien sinkoa tiehensä. Kerran multa tipahti hihna jonnekin metsään ja tultiin sitten kotiin ilman sitä, taajamassa. Toisia koiria ei onneksi vastaan tullut, autoja jonkun verran ja ihmisiä. Näiden kohdalla pitelin pannasta ohituksen ajan kiinni, muuten koira kulki suunnilleen vieressä ja otti mielellään kontaktia, kun tietää saavansa siitä namia. (ahneus jälleen kerran auttaa..)

 9. Itse bongaan tästä useitakin ongelmallsia juttuja. Okei, minulla on yleensä mukanani kaikki ( 6) koirat kun lenkkeilen niiden kanssa, mutta ei ole koirien lukumäärään sidonnaista , mihin keskitytään kun lenkkeilälän koiran kanssa: SIlloin EI keskitytä marjoihin, sieniin , tekstaamisen , juoruamiseen tai bloggaamiseen: Keskitytään siihen koiraan ( koiriin), jonka kanssa kuitenkin ollaan vuorovaikutuksessa sen lenkin ajan:
  Jos haluaa marjastaa / sienestää/ vain juoruta , voi mennä lenkille ( metsään) ilman koiraa sillä kertaa.
  Se on vähän kuin hevosella ratsastaisi, tai meloisi kanootilla. Keskityt siihen mitä olet tekemässä !
  Ainakin taajamassa, jossa mikä vaan kulman takaa voi ykskaks tulla vastaan kuka / mikä vaan ( metsässäkin ) , ei voi hetkeksikään koiranulkoiluttajan keskittyminen herpaantua sen suhteen mitä koira tekee ja missä se on . .

  Koirankouluttaminen ei ole rakettitiedttä, vaan tekniikalaji, ja usea muukin taito kuin vain luoksetulo voi toimia koiralle jopa henkivakuutuksena. Esm olen kuullut kääpiökoirasta joka kuoli kun se ”livahti” autosta ulos juuri kun ovi oli sulkeutumassa. Pam . Koira kuoli siihen paikkaan ( alle 3kg pieni koira): Isokin koira voi aiheuttaa vaaratilanteita ja / tai joutua itse hengenvaaraan jos se esm säntäilee autosta miten sattuu .,
  Hyödyllinen ja ”turvakäsky ” on luoksetulon lisäksi esm SEIS; jos koira osaa sen lähellekin 100%sti ( 100% on tavoite joka ei ehkä eläimen kanssa koskaan toki toteudu mutta siihenhän ei mikään estä silti pyrkimästä ) niin se pelastaa monta tilannetta.

  Pennulta piiloutuminen on nykytiedon mukaan erinomaisen huono neuvo.
  Herkkä, epävarma pentu voi todella hätääntyä ja säikähtää ( jonka jälkiä korjataan sitten pitkät ajat ja hartaudella) kun taas reippaalle itsevarmalle pennulle omistajan (hetkellinen) katoaminen on aika yhdentekevä juttu. .
  Sillä ei siis saavuteta yleensä kovin paljoa mutta voidaan mahdollisesti aiheuttaa suurtakin hankaluutta ja harmia koiralle jatkoa ajatellen.

  Toki artikkelissa on ihan hyviäkin huomioita ja vinkkejä. Jotenkin huomio vaan kiinnittyi noihin ( minulle tyypillistä varmaan 😀 ) mistä ajattelin että eikai nyt sentään.

 10. Päivitysilmoitus: 4 vinkkiä luoksetulon opettamiseen – Häntä heilumaan

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s